Suolahuone

Ensimmäiset askeleet suolahoidossa otettiin keskiajalla, jolloin munkit hoitivat sairaita suolaluolissa. Keskiajalla hoito tunnettiin suolaluolahoitona. Suolapöly tuotettiin hieromalla suolakiviä vastakkain. Tästä muodostunut pöly ohjattiin hoidettavan hengitysilmaan. 1800-luvun keskivaiheella huomasi Puolan teollisuudesta vastaava terveysviranomainen Felix Botchkowski, että suolakaivoksissa työskentelevät ihmiset eivät juurikaan sairastaneet keuhkosairauksia. Vuonna 1843 ilmestyi hänen kirjansa suolapölyn vaikutuksesta. Hänen seuraajansa Mstislav Poljakowski perusti Krakovan läheisyyteen Velickoon suolahoitolan.

Hoitomenetelmän, tutkimuksen ja tekniikan kehityksen myötä hoitotulokset ovat huomattavasti parantuneet. Suolahuonehoitoa käytetään erityisesti hengitystie- ja iho-ongelmien hoidossa sekä immuniteettia vahvistavana ennaltaehkäisevänä hoitona. Suolahuonehoito annetaan nimensä mukaan vuorisuolalla pinnoitetussa huoneessa. Seinäpinnoissa, katossa ja lattiassa oleva huokoinen suolakerros aiheuttaa huoneilmaan negatiivisen ionisaation, joka helpottaa omalta osaltaan hengitystä

Hoidon aikana huoneilmaan puhalletaan puhtaasta suolasta (NaCl) suolageneraattorilla tehtyÄ hyvin hienojakoista suolapÖlyÄ, jolloin hengitysilmassa on 20 – 100 mg / m3 suolahiukkasia. Hoitojakson jÄlkeen huoneilma vaihdetaan, jolloin hengityksestÄ muodostunut hiilidioksidi poistuu ja uusi hoito voidaan aloittaa puhtaassa ilmassa.

Suolahuonehoidon käyttöalueet

Suolahuonehoito vähentää hengitysteiden oireilua vähentämällä limakalvojen turvotusta ja helpottamalla hengenahdistusta mm. astmassa. Hienojakoinen suolapöly pystyy myös pienentämään ja tuhoamaan tulehduksia aiheuttavia bakteereja hengitysteistä. Hoidon ansiosta hengitysilman mukana menevällä suolapölyllä on limaa irrottava vaikutus hengitysteissä, se ohentaa paksuuntuneita limakalvoja ja tältä osin helpottaa hengitystä. Kuiva suolapöly tunkeutuu myös tehokkaasti hengitysteiden äärialueille.

Suolahuonehoitoa käytetään myös iho-ongelmien hoitoon. Joutuessaan ihohuokosiin hienojakoinen kuiva suolapöly imee ympäröivästä ilmasta kosteutta itseensä. Tämän ansiosta iho pysyy kosteana ja kimmoisena. Samalla suolalla on desinfioiva vaikutus eli se tuhoaa iholla olevia bakteereja. Iho-ongelmien hoidossa alue otetaan paljaaksi suolahuonehoidon ajaksi. Hoito on osoittautunut erikoisen hyväksi atooppisen ihon hoidossa.

Suolahuonehoitoa suositellaan käytettäväksi myös urheilijoille ja ääntään paljon käyttäville mm. laulajille. Suolahuonehoito kosteuttaa ja rauhoittaa äänentuotantoa ja avaa hengitystiet, jotta ne toimisivat ihanteellisesti. Hoito rauhoittaa myös ärsytys- ja tulehdusoireita, joita moni saa huonosta sisäilmasta tai homeesta tai katu- ja siitepölystä.

Paras hoitotulos saavutetaan 5-10 kerran sarjahoidolla. Tiheä hoitojakso estää tulehdusaiheita uudelleen voimistumasta hoitokertojen välillä. Katu- ja siitepölyallergiassa suolahoito aloitetaan muutama viikko ennen pölykauden alkua ja hoitoa jatketaan tarvittaessa katu- ja siitepölykauden aikana. Hoito voidaan aloittaa vaikeissa tapauksissa ilman suolapölytystä, jolloin suolahuoneen pintojen aiheuttama ionisaatio antaa riittävän hoitovaikutuksen. Lapset käyvät suolahuoneessa aikuisen kanssa joko sylissä tai omalla tuolilla istuen.

Suolahuonehoito sopii kaiken ikäisille erityisesti hengityselin- ja iho-oireiden hoidossa:
• Atooppinen iho
• Psoriasis
• Allergiaoireet; siitepöly, katu
• Astma
• Flunssa, yskä, nuha
• Poskiontelo-, nenäontelotulehdus
• Korvatulehdukset
• Nielurisa-, nielutulehdus
• Kurkunpäätulehdus
• Tulehduskierteet
• Rentoutumiseen

Suolahuonehoidossa elimistöön kulkeutuvan suolan määrä on niin vähäinen, ettei se aiheuta ylimääräistä turvotusta tai verenpaineen nousua.

Muista! Mikäli käytät lääkkeitä tai olet saanut muita hoito-ohjeita lääkäriltäsi, on niistä hyvä mainita ennen hoidon aloittamista. Lääkärin määräämiin lääkkeisiin ja muihin hoitoihin emme tässä hoitosuhteessa puutu. Sinä neuvottelet itse lääkärisi kanssa. Neuvottele myös lääkärisi kanssa suolahuonehoidon sopivuudesta jos sairastat jotakin vakavaa sairautta.

HINNASTO

40 min.
1 kerran maksu 22 €
3 kerran kortti 62 €
5 kerran kortti 100 €
10 kerran kortti 180 €

Opiskelijat ja alle 18-v 40 min.
1 kerran maksu 18 €
3 kerran kortti 50 €
5 kerran kortti 85 €
10 kerran kortti 160 €

Lapset alle 12-v. 20 min.

1 kerran maksu 12 €
3 kerran kortti 35 €
5 kerran kortti 55 €
10 kerran kortti 100 €

Sisarushinta
5 €
12 €
20 €
35 €

– 10 % alennus eläkeläiset ja työttömät
– 20 % alennus seuraavien yhdistysten jäsenille:
• Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
• Psoriasisyhdistys
• Atopiayhdistys
• Reumayhdistys